• 12Jul

    W XXI wieku coraz większa popularność zdobywają dania kuchni zagranicznej, dla nich są to potrawy tradycyjne, dla nas może być to egzotyka.  Ciągle szukamy nowych rozwiązań i ciekawych pomysłów, zmieniamy przyzwyczajenia i jesteśmy ciekawi nowych kultur. Nie każdy z nas może sobie pozwolić na wycieczkę do innego kraju, a jedynie poprzez smak tamtejszych potraw może chociaż przez chwile poczuć klimat tamtych zakątków.  Najbardziej atrakcyjne są restaurację prowadzone przez imigrantów lub ludzi którzy fizycznie pracowali w danym kraju.  W Polsce pojawią się coraz więcej restauracji , po te klasyczne pochodzące z Włoch czy Francji , przez bardziej orientalne, aż po te , które zadziwiają swoją oryginalnością dań oraz wystroju. Pewne jest jedno – każdy znajdzie coś dla siebie, nie ważne czy szuka pospolitego posiłku, czy chce zaspokoić pragnienia czymś niezwykle wyrafinowanym, w naszych czasach kucharze musza przede wszystkim zaskakiwać innowacyjnością , bez tego dana restauracja zginie w cieniu innych.

    Na popularność danej restauracji składa się wiele aspektów, głównym jest na pewno jakość podanych dań, ale także wystrój i podejście do klienta ma bardzo duże znaczenie. Ważna jest także lokalizacja danego lokalu, na przykład restauracja włoska nie powinna być umieszczona wokół podobnych tego typu ponieważ, konkurencja może przeszkodzić w rozwoju takiej restauracji.  Z kolei dla restauracji francuskiej dobre jest sąsiedztwo z innymi typami kuchni, aby klient mógł spróbować dań z każdego zakątka świata.

    Do restauracji chodzimy najczęściej  jedynie w ważne wydarzania, staję się to coraz bardziej dostępne dla zwykłych “szarych” ludzi . Szukamy nowych doznań, jednak także wymagamy zainteresowania restauratorów naszymi potrzebami.  Zależnie od tego jaka jest grubość naszego portfela możemy wybierać gdzie chcemy zjeść,  miejsc nie powinno braknąć , ciągle tworzy się nowe lokale, nawet w mniejszych miejscowościach.  Prowadzenie restauracji może okazać się dobrym sposobem na życie jednak cały cykl wymaga poświęcenia właściciela i reakcji na potrzeby klientów.

Comments are closed.